Project

Nieuwe snelweg A4 (Delft-Schiedam) ontlast de A13 en verbetert de mobiliteit

In opdracht van Rijkswaterstaat realiseert A4All (aannemerscombinatie bestaande uit VolkerWessels, Heijmans en Boskalis ) een snelweg tussen de A4 bij Delft en het Kethelplein bij Schiedam. Uitvoeringsperiode 2011- 2015. Het doortrekken van de A4 tussen Delft en Schiedam ontlast de A13 en verbetert de mobiliteit in de omgeving. De snelweg loopt door de groene zone tussen Delft en Schiedam en langs woongebieden van Delft, Schiedam en Vlaardingen. Het streven is de A4 Delft-Schiedam één van de best ingepaste snelwegen in Nederland te maken. Er worden dan ook veel bijzondere inpassingsmaatregelen genomen om de natuur- en recreatiewaarden en het leefmilieu te behouden. Zo wordt een deel van de snelweg (half)verdiept in het landschap aangelegd, gaat de A4 tussen Schiedam en Vlaardingen door een landtunnel en worden er allerlei aanvullende geluid reducerende maatregelen genomen. Om versnijding van fauna leefgebieden en recreatienetwerken tegen te gaan is er besloten tot de bouw van een eco-aquaduct; ten tijde van het ontwerp de grootste van Europa!  Het totale tracé is 7 km, waarvan half verdiept vanaf Delft: 2,6 km, verdiept: 1,4 km en de tunnel: 2,0 km. Vervolgens kruist de A4 het knooppunt Kethelplein en sluit het aan op de A4 bij de Beneluxtunnel en de A20.

Infraconcepts heeft vanaf het begin bijgedragen aan het ontwerpteam, mede door de expertise op het gebied Rijkswaterstaat, service, betrouwbaarheid en innovatie. Infraconcepts heeft als complete leverancier alle Telecommunicatie- en Databekabeling en de bijbehorende componenten geleverd. De insteek van het projectteam was dat alle materialen voorkwamen in het “montagevoorschrift van Rijkswaterstaat”, zodat een goedkeuring op het ontwerp snel afgehandeld kon worden.  In dit project is gekozen voor een prefabbuis met 5 geleidebuizen van 12mm, 1 buisje voor CTN, 1 buisje voor LTN en 3 spare. De geleidebuizen werden voorzien van een 96-voudige miniglasvezelkabel. In de tunnel is gebruikt gemaakt van een robuuste closure die boven de ladderbanen werd opgehangen, waarin zowel CTN als LTN in afgewerkt kon worden en van daaruit de verbinding naar de kasten toe. Op gebied van innovatie is in dit project voor het eerst gebruik gemaakt van de Tenio. Dit is een nieuwe closure van CommScope. Door nauw contact met het projectteam werd de planning nauwlettend in de gaten gehouden, waardoor er geen stagnatie optrad in de werkzaamheden.