Project

New highway A4 (Delft-Schiedam) takes pressure off the A13 and improves mobility

For the office of Rijkswaterstaat, A4All (contractors-combination of VolkerWessels, Heijmans, and Boskalis ) has built a highway between the A4 at Delft and the Kethelplein, close to Schiedam. Operational period 2011- 2015. Extending the A4 between Delft and Schiedam decongests the A13 and improves mobility in the surroundings. The highway runs through the green area between Delft and Schiedam, and along the residential areas of Delft, Schiedam, and Vlaardingen. The aim is to make A4 Delft-Schiedam one of the best integrated highways in the Netherlands. Many special measures to this purpose have been taken so as to conserve the natural and recreational values, as well as the living environment. As an example, part of the highway was constructed (semi)lowered through the landscape, the A4 between Schiedam and Vlaardingen goes through a tunnel, and all sorts of noise-reducing measures are taken. To avoid cutting up fauna habitats and recreational networks, the construction of an eco-aquaduct has been opted for; during its design the biggest in Europe! The total track is 7 km, of which semi-lowered from Delft: 2.6 km, lowered: 1.4 km, and a 2.0 km tunnel. Subsequently the A4 crosses the crossing Kethelplein and it connects with the A4 at the Benelux tunnel and the A20.

From the start, Infraconcepts has contributed to the design team using their expertise in the fields of Rijkswaterstaat guidelines, service, reliability, and innovation. As a full supplier, Infraconcepts has provided all telecom- and data-cabling, as well as the accessories. The approach of the project team was that all materials were featured in the provisions of the “installation guidelines of Rijkswaterstaat”, so approval of the design was important. For this project a selection was made of prefab tubing with 5 conducting tubes of 12 mm, 1 tube for CTN, 1 tube for LTN, and 3 spare tubes. The conducting tubes were equipped with a 96-fold optical fiber mini-cable. In the tunnel a robust closure have been used that was mounted above the ladder tracks, in which both CTN and LTN could be spliced, and from where the hook-up to the cabinets could be linked. As to innovation, this was the first project on which the Tenio closure was used. This is a new closure by CommScope. Through tight communications with the project team, planning was carefully monitored so therefore no delays occurred during installation.

Interesting? Share this message.
Share on LinkedIn
Linkedin
Tweet about this on Twitter
Twitter
Email this to someone
email